Quantcast
Channel: Åsa Romson » Klimat
Viewing all articles
Browse latest Browse all 10

Klimatsatsningar för företag i Sverige eller bara i Kina/USA?

$
0
0

Partiledardebatten häromdagen visade att det ges två helt olika bilder av vilka länder som ska satsa på miljöteknikutveckling som minskar klimatutsläppen. Den ena sidan menar att det är helt i sin ordning att satsningarna på industriell utveckling för att minska utsläppen drivs av utvecklingsekonomier som Kina eller stor-utsläppare som USA. Den andra sidan menar att högre klimatambitioner i Sverige skulle ha en positiv effekt för näringslivet genom att det driver på utveckling och nya affärslösningar och därmed ökar konkurrenskraften. Fredrik Reinfeldt och Anders Borg är de främsta härförarna för den tidigare linjen, medan Miljöpartiet framhåller den senare.

Ekonomer och forskare i regeringens egen framtidskommitté har pekat på de vinster ett land kan ha av att vara tidig med utvecklandet av miljövänligare tekniker, Klas Eklund och Karl Halding. De har liksom många andra visat att bakom bilden av miljöförstöring och stora klimatutsläpp finns i både Kina och USA en mycket hög nivå av satsningar på industriell utveckling riktat mot minskade utsläpp.

EU-länder som Storbritannien, Danmark och Tyskland jobbar strategiskt med klimatpolitiken för att stärka sin miljöteknikutveckling och driva på de inhemska företagen att minska utsläppen. Dessa länder ser därför inte någon vinst i att köpa in utsläppsrätter utomlands för att klara sina klimatåtaganden.

Om klimatpolitik ses som verktyg för att driva på och stödja moderniseringar inom industrin och näringslivet blir problemen med den europeiska utsläppshandeln också tydliga. När det är billigare att släppa ut ett ton koldioxid än att dricka en kopp kaffe klarar få företag att räkna hem klimatsmarta investeringar.

De svenska moderater som aktivt motsätter sig att upprätthålla ett högre pris än idag på koldioxidutsläpp i EU ser uppenbarligen inte någon poäng i att europeiska företag utvecklar klimatsmarta lösningar. Det borde däremot inte vara budskapet från regeringen. Sverige behöver istället en framtidsstrategi för näringslivets konkurrenskraft där miljö- och klimatfrågor är ett viktigt ben.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 10

Latest Images